Haluatko tuoda itsesi esille tällä sivustolla? Ota yhteyttä ylläpitoon!

Blogit ja tekijänoikeudet

Blogitekstejä tai mitä tahansa artikkeleita kirjoittaessa on tärkeää pitää mielessä tekijänoikeudet. Toisten kirjoittaman tekstin kopioiminen on kiellettyä. Tekstiä ei saa kopioida ilman lähdeviitettä. Tekstistä saa kuitenkin lainata osia siten että mainitsee tekstin alkuperäisen lähteen. Sitaattilainauksissa on kuitenkin huomioitava tekstimäärä, joka on hyvän tavan mukaista. Tekstimäärää voi arvioida tarkoituksenmukaisuuden perusteella. Usein monen kappaleen kopioiminen on tarpeetonta. Teksti voi sisältää linkkejä, jotka ohjaavat toiselle sivustolle ja tämä on helpompi tapa lainaamiseen.

Mitäs sitten jos vaikka luet veikkausvihjeet, ja jaat ne edelleen kavereillesi? Niinkään ei saa tehdä, olet ostanut pääsääntöisesti luvan käytttää niitä vihjeitä vain itse, et antaaksesi niitä ainakaan julkisesti eteenpäin. Et siis voi ostaaa vihjeitä jostain ja julkaista niitä omassa blogissasi ominasi.

Veikkausvihjeitä on kuitenkin paljon saatavilla ihan netissä, varsinkin kohteisiin, jotka kiinnostavat ympäri Eurooppaa, eli lähinnä näitä isojen jalkapallosarjojen otteluvihjeitä. Niitä itse vihjeitä kohtaan on tekijänoikeudet, mutta voit kyllä muotoilla kaikista saatavilla olevista vihjeistä omiasi, kunhan myönnät vinkit tai osan tiedoista saaneesi toisista lähteistä, ja linkitätä nämä lähteet.

Tekijänoikeus

Tekijänoikeus tarkoittaa määräämisoikeutta, joka liittyy johonkin itse luomaansa. Tekijänoikeus on määritelty ja säännelty tekijänoikeuslaissa ja tekijänoikeusasetuksessa. Tekijänoikeus liittyy vahvasti luovaan työhön, joten esimerkiksi kirjailijoilla, valokuvaajilla ja säveltäjillä syntyy tekijänoikeuksia liittyen luomansa työn lopputulokseen. Tekijänoikeus on siis vahvasti sidoksissa teoksen syntymiseen. Teoksen luoja omistaa sen tekijänoikeudet. Iällä ei ole tässä tapauksessa merkitystä, joten alaikäiselläkin voi olla tekijänoikeuden suojaamia teoksia. Tekijänoikeuden syntyminen ei myöskään edellytä erityisiä toimenpiteitä kuten rekisteröintiä. Riittää, että teksti on kirjoitettu tai teos luotu, vaikka sitä ei olisi julkaistu missään. Tekijänoikeus on voimassa koko sen ajan, kun teoksen tekijä on elossa ja 70 vuotta kuolinvuoden päättymisestä.

Tekstilainaukset

Mikäli teos on julkaistu, kuten esimerkiksi kirja, voi siitä lainata osan tekstistä, kunhan noudattaa hyvää tapaa. Tekstiä lainattaessa on myös mainittava lähde, josta lainaus on peräisin. Tekstiä lainattaessa on arvioitava myös lainattavan tekstin määrää, ja pitää se tarkoituksenmukaisena. Lainattavalla tekstillä pitää myös olla jokin asiayhteys siihen tekstiin, johon lainaus otetaan mukaan. Asiayhteys voi olla vaikkapa aihe. Blogiin voi linkittää vaikkapa sivuston, jossa aiheesta kiinnostunut pääsee lukemaan lisää aiheesta. Mikäli lainaus antaa vääristelevän kuvan siitä teoksesta, josta tekstinpätkä on lainattu, rikotaan tekijänoikeutta. Silloin lainaus ei ole hyvän tavan mukainen. Tekstiä lainatessa ei lupaa tarvitse kysyä erikseen. On myös hyvä pitää mielessä, että tekijänoikeudella suojataan ilmaisumuotoa. Tekijänoikeus ei suojaa ideaa, juonta tai aihetta. Asiasisältöä voi hyödyntää silloin, kun kertoo aiheesta omin sanoin.

Kuvat

Blogiin saa luotua ilmettä helposti kuvien avulla. Mikäli käytetyt kuvat ovat itse otettuja valokuvia tai omatekemiä kuvituskuvia, on tekijänoikeudet kuvien luojalla. Silloin kuvia voi käyttää vapaasti kuten itse haluaa. Tekijänoikeus kuvaan syntyy samalla kun kuva otetaan tai luodaan. Mikäli haluat julkaista blogissasi jonkun toisen ottamia kuvia, tarvitset siihen kuvan ottajan luvan. Valokuvien osalta suoja-aika on teostason kuvilla sama kuin muilla tekijänoikeuksilla. Kuvien teostaso tarkoittaa sellaista kuvaa, joka on omaperäinen ja itsenäinen, eli se poikkeaa jotenkin erityisesti tavallisista valokuvista. Tavallisten valokuvien osalta suoja-aika on 50 vuotta sen vuoden lopusta, kun kuva on otettu. Mikäli julkaiset jonkun toisen kuvia, mainitse myös kuvan tekijä. Samalla kuvan tekijä saa näkyvyyttä. Mikäli haluat rajata kuvaa tai säätää sen värejä, on muokkaukseen kysyttävä lupa ennen muokatun kuvan julkaisemista. Kuvia linkittäessä kannattaa huomioida myös kuvissa näkyvien henkilöiden yksityisyys.

PS. omat kuvat kannattaa merkata jonkinlaisella vesileimalla – se ainakin hidastaa kuviesi luvatonta käyttöä. Yhdenkin kuvan, pienenkin, luvaton käyttö esimerkiksi nettisivuilla, voi tulla maksamaan sinulle satoja euroja.

Linkit

Tekijänoikeudet eivät estä blogin linkittämistä sosiaaliseen mediaan. Mikäli haluat jakaa somessa kuvia, joita olet julkaissut blogissasi, täytyy tekijänoikeudet ottaa huomioon. Omia kuviasi voit jakaa huoletta, mutta jos olet saanut luvan julkaista kuvan ainoastaan blogissasi, et voi jakaa kuvaa ellet erikseen pyydä lupaa kuvan jakamiseen. Some-palveluiden käyttöehtojen mukaan luovutat palvelulle käyttöoikeudet kaikkiin niihin kuviin, jotka jaat palvelun kautta. Käytännössä siis jakaessasi kuvan Facebookin kautta, luovut omista tai taiteilijan kuvaa koskevista käyttöoikeuksista. Tekijänoikeuslaki ei mainitse linkittämistä. Linkittämisessä kannattaa huomioida sekin, että tekee linkkejä vain luotettaville sivustoille. Sivustolle linkittämiseen ei tarvita erillistä lupaa.  Linkittämistä pohtiessa kannattaa varmistua siitä, että tekee linkkejä vain sellaisille sivustoille, joilla on laillista materiaalia. Ei siis kannata tehdä linkkejä sivustoille, joilla julkaistaan tekijänoikeuslakia rikkoen esimerkiksi musiikkivideoita.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *