Haluatko tuoda itsesi esille tällä sivustolla? Ota yhteyttä ylläpitoon!

Modulaarisen muotoilun edelläkävijä

Muuramen kalusteet valmistetaan pääsääntöisesti Suomessa. Lähes kaikki tuotteet toimitetaan valmiiksi koottuina. Kuva: Muurame

Muotivirtaukset tulevat ja menevät, mutta klassikot säilyttävät asemansa sukupolvesta toiseen. Kestävän kehityksen periaatteilla sisustavalle Muuramen huonekalut ovat varma sijoitus.

Muuramen huonekalut ovat kansainvälisen tason ajattomia design-tuotteita. Niitä on kehitetty jo 50-luvulta alkaen, vuosi vuodelta paremmiksi hioen. Useimmilla tuotteilla on takanaan vuosikymmeniä kestänyt tuotekehitys- ja testausprosessi. ”Näin saadaan aikaan kestävän kehityksen mukaisia, toimivia ja pitkäikäisiä tuotteita”, kertoo toimitusjohtaja Jan Stenros.

Muurame Oy:n tarina sai alkunsa 30-luvun Muuramessa, silloisessa Muuramen tuolitehtaassa. Pirkko Stenros aloitti suunnittelijana isänsä yrityksessä. Intohimo huonekaluyrittämiseen elää nyt jo kolmannessa sukupolvessa. Sisustusarkkitehti ja professori Pirkko Stenros vastaa edelleen malliston suunnittelusta, tuotekehitystä tehdään yhdessä suunnitteluryhmän kanssa Nastolassa. Esimerkiksi kalusteiden mekaniikkaa on päivitetty vuosien saatossa moneen kertaan – ensin puusta muoviin ja nyt metalliin. 

Monikäyttöisyys ja funktionaalisuus keskiössä

Muuramen säilytyskalusteet koostuvat keskenään yhteensopivista elementeistä, joita voi täydentää tarpeen mukaan. Erilaisia komponentteja valikoimassa on noin tuhat, yksilöllisiä yhdistelmiä niistä syntyy miljoonia. Kalusteet ovat yhteensopivia niin mitoituksen, kytkennän kuin taiteellisuuden puolesta. ”Ei ole tyypillistä kohdetta, jonne tuotteemme sopivat. Se riippuu täysin tilan rytmistä. Ehkä itse en veisi Muuramea esimerkiksi antiikkihuonekalujen joukkoon, mutta joku taitelija senkin osaa tehdä”, Jan Stenros pohtii.

Muuramen huonekaluissa on varsin taiteellisiakin ratkaisuja, niissä huomioidaan sekä värit että arkkitehtuuri. Jan Stenrosin mukaan tuotteita ei tunnista vain yhdestä asiasta, mutta monikäyttöisyys ja funktionaalisuus ovat suunnittelun keskiössä. Muuramen asiakas on laatutietoinen sisustaja, jolla on varma maku. Vakiasiakkaita, jotka täydentävät kokoelmaansa vuosien mittaan, on paljon. Tuotetestaus perustuu pitkälti vuosia kestäneeseen käyttökokemukseen. ”Jos jokin asia ei toimi, käymme paikan päällä sen korjaamassa tai lähetämme tarvittavan osan. Pidämme asiakkaistamme hyvää huolta.” 

Muotivirtausten sijaan kestävää kehitystä

Modulaarisuuden ansiosta kalusteet muuntuvat tarpeen mukaan asunnon ja perheen mukana. Moduli voidaan ensin sijoittaa olohuoneeseen, pinota myöhemmin makuuhuoneeseen, käyttää lastenhuoneessa ja lopulta se saattaa löytyä autotallistakin. Suosituin Muurame-tuote, laatikosto, löytyy lähes jokaisesta suomalaisesta kodista. Valikoimasta löytyy lisäksi ruoka- ja työpöytiä, sänkyjä, komeroita, tv-tasoja, senkkejä ja lastentuotteita. ”Myös yritykset ja oppilaitokset tilaavat tuotteita, kansainvälisestikin. Olemme toimittaneet aikanaan Muuramea esimerkiksi Harvardin yliopiston arkkitehtiosastolle”, Stenros paljastaa.

Perinteisesti kotimaisiin sisustustrendeihin ovat vaikuttaneet pitkälti sisustuslehtien toimittajat. ”Nyt esimerkiksi sosiaalisen median vaikuttajien myötä vallankumous on mahdollinen. Tällä hetkellä on tarjolla paljon kaikkea.” Yrityksessä seurataan erityisesti kansainvälisiä trendejä, mutta muotivirtausten perässä ei kuitenkaan juosta. ”Emme pakota uuden luomista, siinä suhteessa meidän ei tarvitse miellyttää ketään. Haluamme tehdä vain aidosti hyviä, kestävän kehityksen mukaisia tuotteita”, Jan Stenros toteaa. 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *