Moduulirakentaminen
Moduulirakentaminen parantaa laatua ja pienentää kustannuksia
Suomalaisen rakentamisen laatuongelmista on puhuttu paljon viime vuosina, varsinkin julkisen rakentamisen osalta. Huonosta suunnittelusta ja toteutuksesta on seurauksena hometaloja ja -kouluja, monista pienemmistä ongelmista puhumattakaan. Yksi ratkaisu näihin ongelmiin on moduulirakentaminen.
Rakentamisen siirtäminen sisätiloihin vähentää kosteus- ja sisäilmaongelmia
Jos jokin on nykymaailmassa varmaa, niin ainakin se, että Suomessa sataa. Sateella on taipumus kastella kaikki, minkä päällä ei ole kattoa, pressu tai muuta suojaa. Suurin osa rakennusten kosteusongelmista johtuu rakenteiden kastumisesta jo rakennusvaiheessa. Kun rakennuskohteita ei ole suojattu kunnolla, on saatu esimerkiksi kouluja, joissa kosteusongelmat eivät pääse yllättämään, koska ne ovat olleet homeessa jo valmistuessaan. Osa rakenteista on saatu kasteltua jo ennen rakennusvaihetta: sateessa seisovat vuorivillapaalit ovat liiankin tuttu näky.
Ulkona rakennettaessa ollaan aina enemmän tai vähemmän sääolosuhteiden armoilla, vaikka kuinka suojattaisiin. Sisätiloissa ei voida rakentaa kokonaisia taloja, ja vaikka voitaisiin, niitä ei olisi mahdollista siirtää halleista tonteille. Sen sijaan teollisuushalleissa voidaan rakentaa moduuleja, joista talot kootaan tontilla. Moduuleihin voidaan asentaa valmiiksi väliseinät, ikkunat, sähköjohdot, viemäriputket, vesijohdot ja ilmanvaihtoputket ja jopa sisä- ja ulkopinnat. Jopa keittiöt ja kylpyhuoneet voidaan rakentaa valmiiksi moduuleiksi sisätiloissa. Näin suurin osa rakentamisesta tapahtuu kuivissa sisätiloissa.
Moduulirakentaminen on ekologisempaa kuin betonirakentaminen
Moduulirakentaminen myös parantaa rakentamisen laatua ja tehokkuutta. Kun rakentaminen tapahtuu tasaisella lattialla eikä millään epämääräisellä alustalla, työ on nopeampaa ja tarkempaa ja sitä on helpompi valvoa. Pakkasen takia pidettävät tauot eivät ole tarpeen. Myös työtapaturmia sattuu vähemmän lämpimissä sisätiloissa.
Moduulirakentamisessa käytetään yleensä ekologisempia materiaaleja kuin paikalla rakennettaessa tai vanhanaikaisessa elementtirakentamisessa. Päämateriaalina on puu, sekä lankkuina että kertopuuna ja erilaisina levyinä. Jokainen rakennukseen käytettävä puuosa sitoo hiiltä ilmakehästä niin kauan kuin rakennus on pystyssä. Sen sijaan betonirakentamisessa käytettävä sementti aiheuttaa jo valmistusvaiheessa huomattavat hiilidioksidipäästöt ilmakehään. Sementin pääraaka-aine klinkkeri valmistetaan kuumentamalla saven ja jauhetun kalkkikiven sekoitusta 1400 celciusasteen lämpötilaan, yleensä kivihiiltä polttamalla. Betoniteollisuus aiheuttaa noin viisi prosenttia ihmiskunnan hiilidioksidipäästöistä.
Moduulirakentamisen ansiosta rakennusaika tontilla lyhenee, rakennusjätteen määrä pienenee ja rakennusaikainen melu vähenee.
Kustannukset alas sarjatuotannolla
Moduulirakentaminen pienentää myös rakentamiskustannuksia. Työvoimaa tarvitaan vähemmän kuin paikalla rakennettaessa, rakennusmateriaaleja kuluu vähemmän ja laaduntarkkailun ansiosta jälkikäteen tehtäviä korjauksia on vähemmän. Rakennusaika on 30-50 % paikalla rakentamiseen kuluvasta, mikä pienentää esimerkiksi rakentamisessa tarvittavien koneiden ja telineiden vuokrakuluja. Etenkin kylpyhuoneiden ja keittiöiden rakentaminen valmiiksi pienentää kustannuksia, koska niiden osuus kaikesta talon sisäpuolen rakentamisen työmäärästä on yli puolet. Rakentamiskustannusten pieneneminen näkyy myös valmiiden asuntojen hinnoissa.
Moduulirakentaminen soveltuu erinomaisesti sarjatuotantoon, esimerkiksi kun jollekin asuinalueelle rakennetaan useita samanlaisia rivi- tai kerrostaloja. Sarjatuotanto pudottaa rakentamiskustannuksia huomattavasti. Sen sijaan yksilöllisempään rakentamiseen ei moduulirakentaminen sovellu, koska moduuleihin pitäisi tehdä isoja muutoksia joko tehtaalla tai paikalleen asentamisen jälkeen.
Moduulirakentamista voidaan soveltaa yhtä hyvin omakotitalojen kuin rivi- ja kerrostalojen tai julkisten rakennusten rakentamisessa. Erityisen paljon sitä on sovellettu tilapäisissä koulurakennuksissa, nimittäin väistötiloina käytettävät tilaelementit on suunniteltu ja toteutettu juuri moduulirakentamisen periaatteiden mukaan.