WordPress-Kotisivut rakennetaan moduuleista
Lähes kaikilla yrityksillä on jonkinlaiset kotisivut. Aikoinaan kotisivut rakennettiin alusta asti koodaamalla, mutta nykyisin käytössä on erilaisia julkaisujärjestelmiä, jotka hyödyntävät valmiita moduuleita, joiden avulla kotisivujen rakentaminen ja muokkaaminen on helppoa.
Moduulipohjainen kotisivujen rakentaminen on todella helppoa ja sen takia varmasti myös erittäin suosittua. Se sopii hyvin kaiken tasoisille tekijöille, eikä yleensä vaadi aiempaa kokemusta esimerkiksi kotisivujen rakentamiseen mahdollisesti käytettävän sisällönhallintajärjestelmän käytöstä.
Nettisivujen teko vaatii toki paljon muutakin kuin teknistä toteuttamista. Joten aiheeseen täysin perehtymättömien on hyvä lukea ohjeita myös visuaaliseen suunnitteluun ja käyttäjäkokemukseen liittyen.
WordPress-kotisivut moduulipohjaisesti
Suurin osa kaikista sivustoista on rakennettu WordPress-julkaisujärjestelmän (LINKKI: https://wordpress.org/) päälle ja sitä pidetäänkin maailman suosituimpana sisällönhallintajärjestelmänä.
Joulukuussa 2018 julkaistu WordPress-versio 5 toi vihdoin mukanaan moduulipohjaisen rakentamisen myös oletustavaksi kyseisen julkaisujärjestelmän käyttöön. Jo aiemmin WordPress-kotisivujen rakentamiseen oli kyllä tarjolla erilaisia sivustonrakennustyökaluja, joiden avulla moduulipohjaista rakentamista oli mahdollista tehdä.
Moduulit mahdollistavat myös sen, että WordPress kilpailee jatkossakin muita nousussa olevia kotisivun rakennuspalveluita, kuten Wix- ja Squarespace-palveluita vastaan. Niiden suosion kasvamiseen liittyy merkittävästi juuri helppoon moduulipohjaiseen kotisivujen rakentamiseen.
Sivuston rakentaminen WordPress-moduulien avulla
WordPress-moduuleja kutsutaan virallisesti lohkoiksi (engl. blocks) ja editoria, jolla sivusto rakennetaan, kutsutaan loogisesti lohkoeditoriksi. Lohkoeditorin avulla voidaan helposti lisätä esimerkiksi otsikoita, tekstipalikoita, gallerioita ja sosiaalisen median painikkeita.
Nykyisin yksinkertaiset WordPress-kotisivut voi siis periaatteessa toteuttaa lähes kuka tahansa. Aiemmin erilaisten toiminnallisuuksien, kuten painikkeiden tai vaikkapa YouTube-videoiden, lisääminen saattoi vaatia hieman edistyneempää osaamista.
Lohkoeditorin hyödyntäminen auttaa usein myös siinä, että sivusto on responsiivinen ja skaalautuu eri laitteille hyvin. Jos kuva asetetaan esimerkiksi suoraan tekstin sekaan, ei se välttämättä skaalaudu kovinkaan hyvin esimerkiksi mobiililaitteille. Kun kuva on oma erillinen moduulinsa, voidaan moduulit järjestää sivustolle järkevästi eri päätelaitteet huomioiden.
Lohkoeditoria voi hyödyntää sekä yksittäisten sivujen että blogiartikkeleiden rakentamiseen. Se mahdollistaa siis todella monipuolisten sisältöjen hyödyntämisen helposti koko sivustolla. Itse muokkaamiaan lohkoja on mahdollista myös tallentaa myöhempää käyttöä varten, joten samaa painiketta voidaan helposti hyödyntää vaikkapa jokaisella yksittäisellä alasivulla.